dieren in beeld 

 

Ansichtkaarten en foto’s

Deze website laat een groot aantal oude ansichtkaarten en foto’s zien van het dorp Dieren in de periode ±1895-1985.

Ansichtkaarten werden gebruikt om een klein berichtje te sturen en tegelijkertijd te laten zien hoe mooi of bijzonder de (eigen) straat of omgeving was. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er weinig  andere middelen om dat te doen, vandaar ook de enorme populariteit toen van deze  kaarten. Bovendien had Dieren veel bezoekers, mede door de omliggende natuur, die graag een kaartje naar huis stuurden.

Het fotograferen (van ansichtkaarten) was in het begin, zeker in de dorpen, nog iets onbekends en vaak zien we bewoners nieuwsgierig of verstild het beeld in kijken: ze zijn zich nog amper bewust van de impact van het medium.

Door het verzamelen van ansichtkaarten en foto’s zijn gelukkig veel historische beelden bewaard gebleven. Op deze website kunt u meegenieten!

Naast foto’s en ansichtkaarten zijn er ook veel films, plattegronden, krantenartikelen e.d. opgenomen, die het bekijken waard zijn!


Aanvullingen en insturen van materiaal

Zelf insturen van uw ansichtkaarten, foto’s, plattegronden, films, teksten, e.d. is vanzelfsprekend mogelijk. Ook als uw materiaal in een fotoalbum zit of nog niet digitaal is, kan het op deze website gezet worden. Neem s.v.p. contact op per email.

Ook kleine en grote verzamelaars van oude ansichtkaarten, plattegronden e.d. kunnen anderen laten meegenieten van hun collectie. Ook hun materiaal kan op deze website geplaatst worden.

Heeft u aanvullingen op de tekst of het beeld? Laat het ons s.v.p. weten.


Nabestellen, downloaden, kopen, verkopen

Er kunnen om auteursrechtelijke redenen geen afbeeldingen of films worden opgevraagd, gedownload, nabesteld, gekocht of verkocht.


Bronnen

Bij het samenstellen van deze website is vanzelfsprekend gebruik gemaakt van een groot aantal informatiebronnen. De geraadpleegde literaire bronnen staan vermeld bij “Literatuurlijst Dieren e.o.”, elders op deze website. Daarnaast is o.a. ook gebruik gemaakt van telefoonboeken en adresboeken van Dieren. Ook de uitgebreide verzameling bouwdossiers van Dieren (website: Gelders Archief)  en het krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek (website: kranten kb) blijven  steeds een interessante informatiebron.

Vele persoonlijke verhalen en herinneringen van inwoners van Dieren dienden ook als (inspiratie)bron of aanvulling op andere informatie. De geschiedenis van Dieren kwam in deze persoonlijke verhalen echt tot leven en we danken iedereen hiervoor.

Ondanks alle moeite kunnen er toch nog onjuistheden in de informatie voorkomen. Ontdekt u fouten? Laat het ons s.v.p. weten.


Auteursrechten

Verveelvoudiging, kopiëren of openbaarmaking van onderdelen van deze website is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke en voorafgaande toestemming van de samenstellers van deze website.

Verveelvoudiging of openbaarmaking van (afleveringen van) de rubriek “Opnieuw Bekeken” is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke en voorafgaande toestemming van Albert Lentink VOF en Regiobode BV in Dieren.


Organisatie

Een kern-team stelt de website samen en wordt daarbij ondersteund door tientallen personen, die een grote of kleine bijdrage leveren.

De website DierenInBeeld.nl is een niet-commerciëel initiatief en wordt beheerd door Stichting Dieren in Beeld.


Medewerkers

Harry van Gerrevink

Theo Gerritsen

Thomas Hilhorst

Ap Lammers

Jos Leeman   staat sinds januari 2010 aan de basis van deze website en is

                      leverancier van de meeste ansichtkaarten; ook: research/redactie

                      onderschriften afbeeldingen, research/redactie locatie informatie,

                      research/redactie onderwerpen, bestuurslid stichting Dieren in Beeld.

                      In april 2014 is Jos Leeman gestopt met zijn werkzaamheden voor

                      Dieren in Beeld. Zijn bijdragen staan nog wel op deze website.


Samenstelling

Joost Grol